Tayga İyi Gıda, Ege doğasının sunduğu başlıca nimetlerden zeytinyağını "iyi gıda" kavramının temelini oluşturan dört özelliği kendine rehber edinerek meraklılarına sunuyor: Sağlıklı, sürdürülebilir, adil ve ulaşılabilir.




Tayga İyi Gıda Hakkında

Tayga dünya dillerine Türkçe'den geçmiş, ormanla kaplı dağ anlamına gelen bir sözcük. Bizim Ege'deki üssümüz de İzmir'in güneyindeki Bozdağlar'ın ormanla kaplı, gündüzleri kuşlarla, geceleri tilkilerle şenlenen bakir bir tepesi. Yedi yüz metre rakımdan aşağıya baktığımızda zeytin ağaçlarıyla kaplı yamaçları, aşağıda Küçük Menderes Ovası'nı ve ovaya sakince ilişmiş Bayındır ve Tire'yi kuşbakışı görüyoruz.



Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme’sinde uzunca bahsettiği Bayındır, sakin ve tarihi mirasını koruyan tipik bir Ege yerleşimi. Bu hikâyedeki esas önemi, mikroklimasıyla ülkemizin başlıca çiçek üreticisi olan Bayındır'ın aynı zamanda metrekareye en çok zeytin ağacı düşen yörelerimizden biri olması. Kirletici endüstriyel tesislerin bulunmadığı, temel geçim kaynağı tarım olan yörede, özellikle yüksek kesimlerinde, zeytin neredeyse tamamen organik olarak yetiştirilegelmiş.

Güney Ege'nin hâkim zeytin çeşidi olan Memecik, ülkemize özgü 90'ı aşkın çeşit arasında yüksek meyvemsiliği, antioksidan içeriği ve dayanıklılığı ile tanınan, yurtdışından gelen kalite ödüllerinin gittikçe artan bir kısmını sağlayan bir zeytin çeşidi. Biz de Memecik çeşidi zeytinleri, ayrıca aşılanmamış, zeytin ağacının en doğal hali olan Deliceleri işliyoruz.

Zeytinyağı üretimimiz bölge coğrafyası gereği çeşitli rakımlardaki zorlu arazilerde yerel insan gücüyle hasat yapılmasıyla başlıyor ve aynı gün zeytinlerin iki fazlı hijyenik ve modern sıkım tesisine ulaştırılmasıyla devam ediyor. O gün hasat edilen zeytinin özelliklerine göre belirlenen proses parametreleri uyarınca yapılan sıkımı duyusal analiz, tasnif ve filtreleme takip ediyor.

Zeytinyağının sofralara iksir özelliğini yitirmeden ulaşabilmesi, bir mumu sönmeden taşımaya benzeyen, sürekli bir özen gerektiriyor. Bu nedenle üretimin bitişinden sonra koruma sürecine giriliyor.

2017'den bu yana uluslararası ödüllerimiz*:

  • EVO IOOC – Italy: 2020 Gold (Alaca Hasat), 2020 Silver (Yeşil Hasat), 2019 Gold, 2018 Silver
  • Terraolivo – Israel: 2019 Gold, 2018 Prestige Gold
  • Olive Japan – Japan: 2019 Silver, 2018 Silver, 2017 Silver
  • London IOOC – UK: 2018 Silver
  • Olivinus – Argentina: 2019 Gold
  • Los Angeles IOOC: 2020 Bronze (oil quality), 2020 Silver (packaging art& illustration)
  • EVOO World Ranking **: 2019'da dünya klasmanında 227. sıradaki zeytinyağı olarak 300 firmayla sınırlı "EVOO of the Year" listesinde yer aldık.

* Uluslararası yarışmalarda altın, gümüş gibi dereceler kör tadım yapan jürinin verdiği ortalama puana göre belli bir puan limitlerinin üstünü sağlayan tüm katılımcılara verilmektedir. Katılan yağların öncelikle duyusal kusur içermediği teyit edilir, ardından meyvemsilik, acılık, yakıcılık, denge, kompleksite, harmoni, kalıcılık gibi ölçütlere göre karmaşık bir puanlama yapılarak toplam puana ulaşılır.

** EVOO World Ranking dünyada düzenlenen 30 zeytinyağı kalite yarışmasını dikkate alarak alınan ödülün derecesi ve yarışmanın prestiji bazında ağırlıklı toplam puan hesaplamaktadır. Toplam puan katılınan yarışma sayısıyla ve yarıştırılan ürün adediyle artar. Tayga 2019'da tek ürünü (Alaca Hasat) ile 4 yarışmadan aldığı derecelerle dünyada ilk 300'de yer aldı.

Tayga aynı zamanda tanınmış duyusal analiz uzmanı Antonio Lauro'nun EVO IOOC yarışması bazında hazırladığı en iyi zeytinyağları kataloğunun 2018 ve 2019 edisyonlarında duyusal profiliyle birlikte yer aldı.

Tayga İyi Gıda, zeytinyağı meraklılarının lezzet atlasında İzmir'in dağlarına daha geniş bir yer açmak için çalışmaya devam edecek.


Tayga İyi Gıda Zeytinyağı Özellikleri



Tayga İyi Gıda Zeytinyağı'nı üretirken:

  • Üstün antioksidan bileşik içeriği ve yoğun meyvemsiliği ile tanınan Güney Ege'nin baskın çeşidi Memecik zeytinlerini ve Deliceleri -aksi belirtilmedikçe- yağ verimleri düşük ancak lezzet ve şifalarının yüksek olduğu erken hasat döneminde (yeşil ve ardından alaca rengindeyken) hasat ediyoruz.
  • Ağaçların çok eski bahçelerde ve dağlık, eğimli, doğal arazilerde olması nedeniyle entansif mekanize hasat yapmıyor, yapamıyoruz. Hasatı yörenin yerel insan gücü ile manuel olarak (elle veya dal çırpma makineleri yardımıyla) emek-yoğun biçimde gerçekleştiriyoruz.
  • Meyvenin şifalı bileşiklerini yağa en iyi şekilde aktarabilmek için zeytinleri hasat edildikten sonraki ilk birkaç saat içinde hijyenik koşullarda, çevre dostu iki fazlı kontinü sistemde, soğuk sıkımla yağa dönüştürüyoruz.
  • Zeytinyağının suyla temas ederek değer kaybına uğramaması için separatör kullanmıyoruz. Bu yöntemle separatörlü sistemlere göre daha fazla olan ve yağın tadını kısa sürede kusurlu hale getiren posadan arındırmak için (premium yağlar için maksimum 12 saatlik) doğal çökelmeden sonra yağı kağıt filtreden geçiriyoruz. Yağın tadını bozan filtre yöntemlerini kullanmıyoruz.
  • Zeytinin özelliğine göre her sıkımda işlem parametrelerini kendimiz sahada belirliyor, her sıkımdan sonra duyusal analizle yağı tasnif ediyor ve krom-çelik güğümlerle depomuza transfer ediyoruz.
  • Sipariş edildiği güne kadar zeytinyağını ışık, oksijen ve sıcaklığın bozucu etkilerinden korumak için asal gaz yastığı altında krom-çelik tanklar içerisinde maksimum 18 derecede saklıyoruz.
  • Sipariş üzerine dolum yapıyor, koyu renkli şişelerde veya hem dışı hem içi gıdaya uygun lakla kaplı tenekelerde en kısa sürede sizlere ulaştırıyoruz.
  • Hasattan kargo teslimatına kadar tüm aşamalarda 7/24 kendimiz bulunuyoruz.






Abone ol, iyi haberlerimizi ilk sen al.





Manahan Logo Vektör

Güvenlik Özellikleri







kapat