Tayga İyi Gıda, Ege doğasının sunduğu başlıca nimetlerden zeytinyağını "iyi gıda" kavramının temelini oluşturan dört özelliği kendine rehber edinerek meraklılarına sunuyor: Sağlıklı, sürdürülebilir, adil ve ulaşılabilir.




Tayga İyi Gıda Hakkında

Tayga dünya dillerine Türkçe'den geçmiş, ormanla kaplı dağ anlamına gelen bir sözcük. Bizim Ege'deki üssümüz de İzmir'in güneyindeki Bozdağlar'ın ormanla kaplı, gündüzleri kuşlarla, geceleri tilkilerle şenlenen bakir bir tepesi. Yedi yüz metre rakımdan aşağıya baktığımızda zeytin ağaçlarıyla kaplı yamaçları, aşağıda Küçük Menderes Ovası'nı ve ovaya sakince ilişmiş Bayındır ve Tire'yi kuşbakışı görüyoruz.



Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme’sinde uzunca bahsettiği Bayındır, sakin ve tarihi mirasını koruyan tipik bir Ege yerleşimi. Bu hikâyedeki esas önemi, mikroklimasıyla ülkemizin başlıca çiçek üreticisi olan Bayındır'ın aynı zamanda metrekareye en çok zeytin ağacı düşen yörelerimizden biri olması. Kirletici endüstriyel tesislerin bulunmadığı, temel geçim kaynağı tarım olan yörede, özellikle yüksek kesimlerinde, zeytin neredeyse tamamen organik olarak yetiştirilegelmiş. Şu sıralar bu durumu sertifikalandırmak için toplu bir süreç yürütülüyor.

Türkiye, pek çok başka alanda olduğu gibi, zeytinde de üzerinde oturduğu zenginliğin farkına yeni yeni varıyor. Zeytinyağının üstün sağlık değeri konusunda şüphesi kalmayan tüketicilere iyi zeytinyağının tanıtılmasında ve yaygın yanlış bilgilerin düzeltilmesinde yolun daha başındayız. Güney Ege'nin hâkim zeytin türü olan Memecik ülkemize özgü çeşitler arasında yüksek meyvemsiliği, antioksidan içeriği ve dayanıklılığı ile tanınan bir tür. Prestijli uluslararası kalite yarışmalarından ülkemize son yıllarda gelen çok sayıda ödül, Memecik türü zeytinlerden üretilen yağlarla elde edildi.

Biz de yörenin bereketinin ve yakınlaştıkça daha çok önemsediğimiz zeytinyağının verdiği ilhamla bu yola çıktık. Ürün ağaçtan sofraya ulaşıncaya kadar en yüksek kaliteyi tutturmak için uzmanların işaret ettiği en iyi pratikleri hayata geçirmeye titizlikle gayret ediyoruz. İlk öğrendiğimiz, geleneksel üretim yöntemlerinin doğa ve insan sağlığı açısından en iyi sonucu vereceği önermesinin zeytinyağı için doğru olmadığı oldu. Her gün yeni bir şey öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz.

Zeytin, gerçekten de ölmez ağaç yakıştırmasını hak eden, bu coğrafyaya bahşedilmiş başlıca nimetlerden biri. Ancak meyvedeki lezzet ve sağlık bileşenlerinin sofraya ulaşması, meyvenin toplanması aşamasından itibaren gelenekselden çok bilimsel olana öncelik veren pratiklerle mümkün.

Yöremizde zeytinyağı üretim süreci, bölgeye özgü zeytinlerin yerel insan gücüyle toplanmasıyla başlıyor. Zeytinyağının sofralara iksir özelliğini yitirmeden ulaşabilmesi, bir mumu sönmeden taşımaya benzeyen, sürekli bir özen gerektiriyor. Hem üstün kalitede ürünler için çabalayan üreticilerin sayısı, hem de sıradan olanla özenle üretilenin farkını takdir edebilen tüketicilerin sayısı artık ülkemizde de hızla artıyor.


Tayga İyi Gıda Zeytinyağı Özellikleri



  • Üstün antioksidan bileşik içeriği ve yoğun meyvemsiliği ile tanınan Güney Ege'nin baskın çeşidi Memecik zeytinlerini erken hasat döneminde topluyoruz.
  • Meyvenin şifalı bileşiklerini yağa en iyi şekilde aktarabilmek için zeytinleri hasat edildikten sonraki ilk birkaç saat içinde hijyenik koşullarda, çevre dostu iki fazlı kontinü sistemde, soğuk sıkımla yağa dönüştürüyoruz.
  • Zeytinyağının suyla temas ederek değer kaybına uğramaması için separatör kullanmıyor, posasından arındırmak için doğal çökelme ve kağıt filtreden geçirme yöntemlerini kullanıyoruz.
  • Sipariş edildiği güne kadar zeytinyağını ışık, oksijen ve sıcaklığın bozucu etkilerinden korumak için asal gaz yastığı altında krom-çelik tanklar içerisinde 18 derece altında saklıyoruz.
  • Sipariş üzerine dolum yapıyor, koyu renkli şişelerde veya hem dışı hem içi gıdaya uygun lakla kaplı tenekelerde en kısa sürede sizlere ulaştırıyoruz.
  • Hasattan kargoya teslimata kadar tüm aşamalarda kendimiz bulunuyoruz.

2017-18 ve 2018-19 hasat yıllarımızda prestijli uluslararası yarışmalardan toplam sekiz kalite ödülü aldık.Tayga İyi Gıda, zeytinyağı meraklılarının lezzet atlasında İzmir'in dağlarına daha geniş bir yer açmak için çalışmaya devam edecek.







Abone ol, iyi haberlerimizi ilk sen al.





Manahan Logo Vektör

Güvenlik Özellikleri







kapat